Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Görög saláta (Horiátiki Szálátá)

2009.08.10

 

Hozzávalók:

• 3-4 db paradicsom
• 1 db kígyóuborka
• 2-3 db lilahagyma
• feta sajt
• maréknyi olajbogyó
• olívaolaj
• só, esetleg borecet
• oregano
 

Ezek a klasszikus belevalók, ezen kívül tehetünk bele paprikát, kapribogyót, apróra vágott petrezselymet stb.

Elkészítése:
A hozzávalókat megmossuk, megpucoljuk, majd vastag szeletekre, darabokra vágjuk. Egy tálba tesszük, sózzuk, megszórjuk oreganóval, leöntjük bőven olívaolajjal, esetleg meghintjük borecettel is, és lassan elkeverjük.

Megjegyzés:Görögországban az uborkát valóban vastag szeletekre vágják, és a salátákat mindig frissen fogyasztják. Nem szeretik azt, amit mi úgy hívunk, hogy "hadd érjenek össze az ízek".
Megjegyzés:A paradicsomos salátákba nem tesznek sem citromot, sem ecetet, mindazonáltal aki úgy szereti, az inkább ecettel ízesítsen.
Tipp:Kedvelt tálalási mód Görögországban, mikor a feta sajtot nem kockázzák, hanem a saláta tetejére helyezik, jól megszórják oreganóval, majd erre öntik az olajat. Az olaj ahogy lefolyik róla sárgás mintát hagy maga után, szépen mutat ez a saláta főleg egy parasztosan megterített asztalon.
Tipp:Egy kellemes laktató, és magyar szájíznek talán jobban megfelelő változata lehet, amikor zöldsalátával készül. Ekkor mindent apróra vágunk, a salátaleveleket vékonyan csíkozzuk. Mindent összekavarunk sóval, olívaolajjal majd jöhet bele egy kis ecet, egy kanál majonéz és egy szelet morzsolt száraz pirítós kenyér.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.